Každá druhá cukráreň či kvetinárstvo nevydáva správne bločky za nákup

02.06.2013 Prešov

Prešov 2. júna (TASR) - Každá druhá cukráreň či kvetinárstvo v Prešove nevydáva zákazníkom správne bločky za nákup. Hovorkyňa Finančného riaditeľstva SR Patrícia Macíková informovala, že v máji kontrolóri finančnej správy preverili 60 podnikov a chyby našli v 36 prevádzkach. Počas akcie udelili pokuty v celkovej výške 4670 eur.
Kontrolná akcia v Prešove bola 18. mája v čase od 8. do 16. hodiny a zamerala sa na prevádzky cukrární, predajne zmrzlín a kvetinárstva. Cieľom kontrol bolo zistiť, či prevádzky riadne evidujú prijaté platby od zákazníkov do elektronických registračných pokladníc, a či im následne vydajú pokladničný doklad.
"Na kontrolnej akcii sa zúčastnilo viac ako 50 zamestnancov finančnej správy, daňových kontrolórov a colníkov, ktorí preverili 60 miestnych prevádzok, pričom v 36 prípadoch bolo zistené porušenie príslušných ustanovení zákona o elektronických registračných pokladniciach (ERP). To znamená, že každá druhá prevádzka porušuje príslušné ustanovenia zákona," zdôraznila Macíková.
Najčastejším porušením zákona o ERP pritom bolo nepoužitie pokladnice pri evidencii tržby, nezaevidovanie hotovosti v pokladnici, neoznačenie tovaru i služby, prípadne podnikateľ tržbu zaevidoval, ale nevydal doklad z pokladnice, alebo pokladničný doklad neobsahoval zákonom stanovené údaje.
 

Vyberte región

mark